Virtuaalielämyksiä kaikille

Haluaisitko matkata ympäri maailmaa, lentää lentokoneella, sukeltaa veden alle, ajaa vuoristoradalla tai kohdata pelkosi? Se kaikki on mahdollista kokea virtuaalitodellisuudessa, joka on jokaisen ulottuvilla silloinkin, kun fyysinen toimintakyky rajoittaa elämänpiiriä. Kolmiulotteinen kuva ja äänimaisema tekevät elämyksistä todellisemman tuntuisia kuin esimerkiksi televisiosta katseltuna.

Millaiset ovat virtuaalilasit?

Hankkeessa kokeilimme Oculus Go -virtuaalilaseja, jotka ovat kohtuuhintaiset (220 / 270 euroa) ja toimivat itsenäisenä laitteena, jolloin erillistä tietokonetta ei tarvita. Virtuaalilasit koostuvat päähän asetettavasta laitteesta ja kädessä pidettävästä ohjaimesta. Verkkoyhteyden avulla laseihin voi ladata katsottavaa sisältöä ja välittää lasien näkymän myös muiden kuin käyttäjän katsottavaksi esimerkiksi tabletille. Äänet tulevat joko virtuaalilasien kaiuttimista tai niihin kytkettävien kuulokkeiden kautta. Lasien istuvuus kasvoille on tärkeä kuvan tarkkuuden kannalta. Sen vuoksi laseihin on saatavilla kahdenlaisia kasvotyynyjä ja lisäosa, joka mahdollistaa virtuaalilasien käytön myös silmälasien kanssa.

Kokeilu

Hankkeen aikana virtuaalilaseja kokeiltiin kolmessa julkisen terveydenhuollon asumis- tai kuntoutusyksikössä. Virtuaalilasien kokeilijat olivat henkilöitä, joilla sairaus tai vamma vaikutti merkittävästi liikkumiseen, puheeseen ja käsien toimintaan. Virtuaalilasien toivottiin voivan tarjota mielekästä tekemistä ja elämyksiä arkeen. Asumisen puolella virtuaalilaseja kokeiltiin kolmen eri asukkaan kanssa ja kuntoutusosastolla ne olivat henkilökunnan ja kuntoutujien käytössä noin kuukauden ajan. Virtuaalilaseihin oli ladattu valmiiksi erilaista ilmaista sisältöä ja muutamia maksullisia sovelluksia.

Elämyksiä arkeen virtuaalilaseista

Kokeiluun osallistuneet ja monet heidän läheisistään olivat hyvin kiinnostuneita virtuaalilaseista. “Jos ei voi matkustaa, on mukava katsoa maisemia”. Myös jännitys-, kauhu- ja luontoelämyksistä pidettiin. Virtuaalilasien näkymiä kuvattiin “hämmästyttävän todentuntuisiksi”. Yksilöllisten elämyksien lisäksi virtuaalilasien ympärille syntyi yhteisöllisiä kokemuksia, kun laseista innostunut kuntoutuja kannusti hoitajia ja läheisiäkin kokeilemaan niitä. Toisten reaktioiden seuraaminen eri sisältöihin oli viihdyttävää.

Myös hoitajista osa koki, että virtuaalilasit olisivat hyvä lisä osaston arkeen ja heidän asiakkailleen. “Päivät on pitkiä seiniä katsella.” Heidän mukaansa virtuaalilasit antoivat virikkeitä ja kohensivat asiakkaiden elämänlaatua. Silti suurin osa hoitajista ei innostunut laseista siinä määrin, että he olisivat perehtyneet tarkemmin niiden käyttöön.

Käytännön haasteet

Kokeilu osoitti, että nykyisin saatavilla olevat virtuaalilasit ovat jo tarpeeksi käytännöllisiä asumis- ja kuntoutuspalvelujen arkeen. Kokeiluissa ilmeni myös joitakin haasteita.

Virtuaalilasien käyttö edellyttää, että käyttäjä pystyy seisomaan tai istumaan ainakin osittain pystyasennossa, koska useimmat sovelluksista eivät tällä hetkellä tue katselua makuuasennossa. Lisäksi virtuaalitodellisuuden kokemuksessa olennaista on mahdollisuus katsella eri suuntiin, joten katsojan pitäisi pystyä kääntämään päätään. Mikäli tämä ei onnistu, samankaltaista vaikutelmaa voi luoda kääntämällä vaikkapa käyttäjän pyörätuolia eri suuntiin.

Virtuaalilasien käytön opastaminen, mahdollisuus käyttää tarvittaessa ohjainta toisen puolesta ja virtuaalikokemuksen jakaminen toisten kanssa nousivat tärkeiksi seikoiksi kokeiluissa. Näitä hankaloittivat se, että virtuaalilasien kuvan välitys tablettiin ei aina toiminut ja se, että jotkin sovelluksista pysähtyivät virtuaalilasien käyttäjää vaihdettaessa.

Kuvan laatu oli virtuaalilaseissa melko hyvä mutta sen tarkkuus vaihteli. Se johtui paitsi kokeilijoiden omasta näkökyvystä myös laatueroista eri sisältöjen välillä ja siitä, että lasien paikka kasvoilla vaikutti herkästi kuvan tarkkuuteen. Lisäksi halutun sovelluksen löytäminen ladattujen sovellusten “kirjastosta” ei ollut aina helppoa.

Joissakin tapauksissa kokeiluja ei jatkettu, koska kokeilijoilta ei voitu saada riittävän luotettavaa palautetta siitä, kuinka he lasien käytön kokivat. Kun lasit ovat päässä, ne peittävät suurimman osan henkilön kasvoista, ja mikäli hän ei pysty puhumaan, hoitajan voi olla vaikea tulkita hänen kokemustaan. Se olisi kuitenkin erittäin tärkeää, sillä jotkut virtuaalielämykset voivat tuntua osalle kokeilijoista epämiellyttävälle tai aiheuttaa matkapahoinvoinnin kaltaisia oireita.

Käytännön vinkkejä
  • Ensimmäiselle katselukerralle kannattaa valita sisältö, joka välittyy myös tabletille eikä keskeydy vaikka lasit otettaisiin välillä pois silmiltä. Tällöin kokeilijaa on helpompi opastaa käytössä.
  • Katselu kannattaa aloittaa sellaisista sisällöistä, joissa käyttäjälle ei tule liikkumisen tunnetta ja pitää kokeiluaika lyhyenä (5-10 min).
  • Virtuaalilasien valmistaja ei suosittele lasien käyttöä lapsille tai henkilöille, joilla on epilepsia.

Keskustelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.