Lemmikkinä kissarobotti

Pian Paron vierailun jälkeen etsimme kohtuuhintaista lemmikkirobottia, joka voisi jäädä pidemmäksi aikaa palvelukoteihin. Päädyimme Joy for All -merkin kissarobottiin, joka toimii paristoilla. Robotilla on pehmeä turkki ja silittäessä se maukuu, avaa ja sulkee silmiään ja kehrää. Pohdimme etukäteen, pelkäisikö joku robottia tai herättäisikö se muistoja, jotka eivät olisikaan mieluisia. Vai tulisiko siitä koko yhteisön suosikki, josta kukaan ei haluaisi luopua?

Hankkeessa kokeiltiin lemmikkirobotteja yksilötuokioissa kahdentoista asukkaan kanssa ja lisäksi lemmikkirobotit olivat kuudessa palvelukodissa yhteisökokeilussa. Miukumaukuksi ristitty kissarobotti herätti heti asukkaiden mielenkiinnon, ja monet ihastuivat siihen. Aluksi kissa saattoi joskus jopa säikäyttää, kun se alkoi maukumaan, kehräämään ja kellahti yllättäen selälleen. Pian kissan kehräystä jäätiin kuuntelemaan ja samalla pysähtymään juuri siihen hetkeen. Kissarobotille on juteltu usein samaan tapaan kuin oikealle kissallekin.

Ohjaajien mukaan kissarobotti on antanut asukkaille aistielämyksiä, herättänyt muistoja ja auttanut tunteiden käsittelyssä, uusien ihmisten kohtaamisessa, jumiutumistilanteissa ja siirtymisissä. Pienet rauhoittumishetket, ja juuri siinä hetkessä hiljentyminen kissarobotin kanssa ovat tulleet monille tarpeeseen. Toisaalta kissarobotti on myös aktivoinut hiljaisempia ja omiin oloihinsa helposti vetäytyviä asukkaita. Kissarobotilla on siten havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia asukkaiden ja ohjaajien arkeen.

Kissarobotille on löytynyt palvelukodeista innokkaita hoitajia ja osa pitäisi kissarobottia mielellään omassa huoneessaan. Yhteisökokeiluissa kissarobotin käyttöä on jouduttu välillä rajoittamaan, jotta kaikilla asukkailla olisi tasapuoliset mahdollisuudet tutustua siihen. Iltaisin kissa on saatettu jättää yhteisiin tiloihin yön yli lepäämään tai “hiirijahtiin”.

Miukumauku ei paljoa vaadi, ei tarvitse ruokaa ja on sisäsiisti. Haasteita tuovat turkki, jota ei voi irrottaa pestäväksi sekä robotin liikkuvat osat, joiden kestävyys voi joissain tapauksissa olla koetuksella. Lisäksi kaikkia asukkaita kissarobotti ei ole kiinnostanut tai miellyttänyt. Robotti on saatettu mieltää leluksi ja sen tarjoama vuorovaikutus riittämättömäksi.

Pääosin saamamme palaute kissarobotista on kuitenkin ollut positiivista. Monet asukkaat ovat ottaneet kissat omikseen ja kokeilujen aikana kissarobotista on muodostunut palvelukotien oma lemmikki. Kokeilujen jälkeen moniin palvelukoteihin hankittiinkin omia kissarobotteja.

Palautekuvat ja -lainaukset ovat asukkaiden haastatteluista. Palautekuvat: Sclera ja Sergio Palao / ARASAAC, Papunetin kuvapankki, papunet.net.

Keskustelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.